Πρεμιέρα

9/12/2011

Με έναυσμα τη θεατρική παράσταση με τίτλο «PET CITY» της σκηνοθέτιδος Μαρίας Ξανθοπουλίδου που παίχτηκε στο θέατρο Σημείο το Μάιο 2010, μια ομάδα καλλιτεχνών εμπνέεται και δημιουργεί έργα για την έκθεση «ΤHE PET CITY EXHIBITION». Το δελτίο τύπου της παράστασης αναφέρει:
«Σε μία συνθήκη του μέλλοντος -ένα μέλλον που μπορεί να είναι τόσο κοντινό όσο και η επόμενη μέρα- και σ' έναν τόπο που δεν καθορίζεται, πέντε νέοι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς οξυγόνο, χωρίς άφθονο νερό, με ανακατεργασμένα τρόφιμα και περιορισμένες ελευθερίες και να φροντίζουν να είναι υπάκουοι απέναντι στην καθεστηκυία τάξη, όπως δηλαδή προτιμά κάθε ιδιοκτήτης το κατοικίδιο του. Πόσο μακριά είναι αλήθεια ο πλανήτης μας απ' αυτήν την πραγματικότητα και πώς οι άνθρωποι αντιδρούμε σ' αυτό;»

Ένας τέτοιος κόσμος δε μπορεί πια να χαρακτηριστεί ούτε σουρεαλιστικός, ούτε αληθοφανής παρά μόνο επικίνδυνα πιθανός. Οι διαφορές ανάμεσα σε μια παρόμοια εφιαλτική διαβίωση και σε αυτήν που μπορεί να αποτελεί τη σημερινή, καθημερινή εμπειρία των κατοίκων κάποιων αθηναϊκών περιοχών είναι συχνά τόσο ισχνές που επιβεβαιώνουν ότι αυτό το «μέλλον» συμβαίνει τώρα κάπου δίπλα μας, εδώ. Από τη μια, όταν προτεραιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης γίνεται η ίδια η επιβίωση, το ένστικτο συνενώνει τους πάντες και κάθε είδους ανομοιογένειες εξομοιώνονται. Ταυτόχρονα όμως ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χειρίζονται υπό τέτοιες συνθήκες τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης, θέτει ερωτήματα για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη ζωή και το φυσικό περιβάλλον που τη φιλοξενεί έχουν μια αλληλένδετη σχέση όπου το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο.

Πώς θα μοιάζει άραγε το περιβάλλον στον κόσμο του αυτοματοποιημένου ανθρώπου, αυτού που δρα πια μηχανικά, αφού του στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας σε κάθε κομμάτι της ζωής του; Με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι γενεσιουργές δυνάμεις της φύσης μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα διαβίωσης του ανθρώπου; Ποιοι νέοι μύθοι θα δημιουργηθούν για να ερμηνεύσουν το σύγχρονο κύκλο της γέννησης, της καταστροφής και της αναγέννησης, της αιώνιας ανακύκλωσης;

Επιμέλεια 'Εκθεσης: Βασιλική Αθηνά Βαγενού
Ιστορικός Τέχνης