Πρεμιέρα

Ποια είναι η θέση του Θεού στην επιστημονική εικόνα του κόσμου; Τρείς γυναίκες που εκτίθενται στους φόβους και τις αδυναμίες τους αναγκάζονται να αμφισβητήσουν την αλήθεια τους, αφήνοντας το μυστήριο της ύπαρξης να έχει τον πρώτο λόγο.

Η «Αγνή του Θεού» είναι ένα έργο που γράφτηκε το 1979 από τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα John Pielmeier το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας μοναχής που γεννά και επιμένει ότι το παιδί είναι αποτέλεσμα παρθένας σύλληψης. Η Αγνή βρίσκεται λιπόθυμη στο δωμάτιο της ενώ το βρέφος νεκρό στο καλάθι των αχρήστων της. Η νεαρή μοναχή κατηγορείται για το φόνο του νεογέννητου βρέφους της, μία δικαστική ψυχίατρος, καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την αποτρόπαια αυτή πράξη, αντιμέτωπη με την ηγουμένη της μονής, η οποία προσπαθεί να την εμποδίσει αφού δεν εγκρίνει την επιστήμη της ψυχιατρικής. Μια πάλη ανάμεσα στην επιστήμη και στην πίστη στον Θεό. Μια πάλη αναγνώρισης του εαυτού.

 

Το έργο είναι ένας διάλογος του ανθρώπου με τη  δυνατότητά του να υπερβεί το αυτονόητο, το λογικό, το δοσμένο, το συμπτωματικό,  και εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό. Μόνο εάν το επιθυμεί, μπορεί να ακούσει ό,τι η ζωή του προτείνει , πολύ συχνά διαφορετικό απ’αυτό που ήδη γνωρίζει, και ίσως ακολουθώντας το να διευρύνει την ίδια του την ύπαρξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Χρήστος Καρχαδάκης

Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου

Ηθοποιοί:

Μαρία Πρωτόπαππα, Εύη Σαουλίδου, Κατερίνα Φωτιάδη

Soprano Soloist: Άννα Παγκάλου

Ηχητικός Σχεδιασμός: Λόλεκ