24/4/2017 - 6/6/2017 και 25/9/2017 - 17/10/2017
Δύο νεαρά ψάρια κολυμπούν αμέριμνα στη μέση του ωκεανού και συναντούν κατά τύχη ένα γεροντότερο που κολυμπά προς την αντίθετη κατεύθυνση, το οποίο τους γνέφει και λέει: “Καλημέρα παιδιά, πώς είναι το νερό;”
Τα δύο νεαρά ψάρια συνεχίζουν για λίγο την πορεία τους, μέχρι που το ένα γυρνάει προς το άλλο και του λέει: "Τι στο καλό είναι το νερό;"
από το διήγημα: Αυτό εδώ είναι νερό
David Foster Wallace
Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του καινοτόμου Αμερικανού συγγραφέα David Foster Wallace «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες» ανεβαίνει στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας-Β’ Σκηνή, από τις 24 Απριλίου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία τριών νέων ηθοποιών, της Σοφίας Μαρίας Κικιλίντζια, της Σταυρούλας Κοντοπούλου και της Ζωής Μυλωνά. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου και ιδιαίτερα δημοφιλούς συγγραφέα στο ελληνικό θέατρο.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Τρεις γυναίκες υποδύονται άνδρες που μιλούν για γυναίκες.
Σύντομες συνεντεύξεις in medias res - στο μέσο των πραγμάτων - σε ένα παράδοξο περιβάλλον που δημιουργεί μια υπερβατική πραγματικότητα. Πέντε άνδρες εκτίθενται σε ένα υποτιθέμενο πάρτι. Άραγε είναι σε όλους διακριτή αυτή η «περίεργη ταυτοσημία» ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές ανθρώπινες σχέσεις; Ποιοί τελικά μπορούν να πληρώσουν αυτό το τίμημα για να είναι ουσιαστικά «μαζί» με κάποιο άλλο άτομο;
Στο έργο του David Foster Wallace διακρίνεται ο ευαίσθητος και ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του. Ανεπιτήδευτος στις σκέψεις του και τα πιστεύω του, συνδυάζει το χιούμορ και τη βαθιά ανθρωπιστική φιλοσοφία. Η σχολαστική περιγραφή της ανθρώπινης συνείδησης αποκαλύπτει την ευάλωτη ύπαρξη και την αγωνία του σύγχρονου ατόμου να συμβιώνει προσποιούμενο κοινωνικούς ρόλους.
Το ομώνυμο βιβλίο γραμμένο το 1999, είναι μια συλλογή από μικρά αφηγήματα. Ψυχαναλυτικές ιστορίες ανδρών που μιλάνε κυρίως για τις γυναίκες και τους ρόλους τους στην κοινωνία. Όλοι οι «απαίσιοι» άντρες που συναντάμε κάνουν μια εξομολόγηση αποκαλύπτοντας ίσως και άθελα τους τις ανασφάλειες τους. Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις εμποδίζει την δημιουργία διαλόγου, τα πρόσωπα εμμένουν στο μονόλογο τους. Οι ήρωες είναι ταυτόχρονα απαίσιοι και βαθύτατα ανθρώπινοι.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο David Foster Wallace θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους Αμερικάνους συγγραφείς των τελευταίων εικοσιπέντε ετών στη μεταμοντέρνα λογοτεχνία. Ύστερα από πολύχρονη μάχη με βαριά κλινική κατάθλιψη το 2008 έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 46 ετών.
Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τα βραβεία MacArthur Fellowship, Lannan, το βραβείο Aga Khan του περιοδικού The Paris Review, κ.ά.
Το μυθιστόρημα του, Ο Χλωμός Βασιλιάς (The Pale King) ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Pulitzer Λογοτεχνίας το 2012.
Συντελεστές:
Ιδέα /σύλληψη: Ζωή Μυλωνά
Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά
Σκηνογραφία/Σκηνικά αντικείμενα/Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Μουσική/Ηχητικές συνθέσεις: Ζωή Μυλωνά
Φωτισμός: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Viewpoints training/ Καλλιτεχνική συνεργασία: Ρεβέκκα Τσιλικαρίδου
Παραγωγή: KART Productions
Ερμηνεία: Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά
INFO:
Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’ Σκηνή
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 8838727
Παραστάσεις:
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Από Δευτέρα 24 Απριλίου έως Τρίτη 6 Ιουνίου
Διάρκεια:
90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ
Προπώληση:
viva.gr, 11876, Media Markt, Public, SevenSpots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης»
Επικοινωνία-προβολή στα ΜΜΕ
Ανζελίκα Καψαμπέλη | t.6945798883 |akapsamb@gmail.com
Έλενα Γρίβα |t.6977443343 | elena_griva@yahoo.com
Βιογραφικά σημειώματα
Η Σοφία-Μαρία Κικιλίντζια αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματική Τέχνης "Δήλος"- Δήμητρα Χατούπη το 2015. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους: Δημήτρη Μαυρίκιο, Λευτέρη Γιοβανίδη, Ρούλα Πατεράκη, Esther-Andre Gonzalez, Άντζελα Μπρούσκου, Κώστα Φιλίππογλου κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους: Γιώργο Δρίβα, Κωνσταντίνο Σαμαρά, Jerry de Mars κ.α.
Η Σταυρούλα Κοντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Καζάκου. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Δρόμος με Δέντρα-Μάρθα Φριντζήλα, Ομάδα Ασίπκα-Δημήτρης Μπίτος, F2 Performance Unit και τους σκηνοθέτες: Μάρθα Φριντζήλα, Σοφία Σπυράτου, Σωτήρη Χατζάκη, Κερασία Σαμαρά, Διαγόρα Χρονόπουλο, Σοφοκλή Πέππα κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στις ταινίες μεγάλου μήκους SMAC του Ηλία Δημητρίου, Ο Ξεναγός του Ζαχαρία Μαυροειδή, Υποβρύχιος Έρωτας του Γιάννη Σολδάτου.
Η Ζωή Μυλωνά γεννήθηκε και σπούδασε θέατρο στην Νέα Υόρκη. Έπειτα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφο στο Emerson College της Βοστόνης. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Σοφία Σπυράτου, Σωτήρη Χατζάκη, Γιάννη Παναγοπουλο, Γιάννη Κορρέ, Μαρία Ξανθοπουλίδου κ.α.